Door klanten beoordeeld met een 5/5!
100+ ondernemers geholpen
Coaching met resultaatgarantie

Bedrijfsgroei begint bij leiderschap

Ondernemers zijn doorgaans geen types die dure leiderschapscursussen volgen. Ze leren het immers in de praktijk. Sommige zijn geboren leiders, andere die kloten maar wat aan.

Dat ondernemers relatief weinig in zichzelf investeren is een gemiste kans. Want succes begint namelijk altijd bij jezelf. Al mijn klanten willen groeien, dat is de reden dat ze bij ik ben de baas aankloppen. Toch realiseren ze zich niet altijd dat ze soms zelf de beperkende factor zijn voor groei.

Wat ik vaak terugzie is dat er ergens een bepaalde twijfel en onzekerheid in een ondernemer zit, wat doorgaans neer komt op angst. En vaak is het een angst voor het onbekende. Zodra dit bespreekbaar is en de ondernemer ziet het zelf ook in, ligt de weg naar groei weer volledig open.

Groeien gaat niet alleen over leiderschap, al vormt het uiteraard wel de basis. Naast leiderschap zijn er nog 7 belangrijke factoren waarmee je rekening moet houden bij groei:

  1. Sterk leiderschap: alles begint bij een visie en een leiderschapsteam die in staat is om groei te managen
  2. Financiering: of het nu gaat om eigen geld, leningen of investeerders. Voor groei is kapitaal nodig.
  3. Schaalbare bedrijfsprocessen: efficiënte en schaalbare operationele processen die uitgebreid kunnen worden naar mate je bedrijf groeit.
  4. Talent: getalenteerde medewerkers die groei kunnen ondersteunen en kunnen bijdragen aan het succes van het bedrijf.
  5. Technologie en infrastructuur: een sterke technologische infrastructuur en systemen die kunnen worden opgeschaald op basis van de groeiende vraag.
  6. Marktkennis: goede kennis en ervaring in de markt om groeikansen ook daadwerkelijk te kunnen benutten.
  7. Flexibiliteit en wendbaarheid: het vermogen om snel te reageren op veranderingen in de markt.
  8. Toevoegen van waarde: een sterke focus op klanttevredenheid en het toevoegen van waarde om loyaliteit op te bouwen en herhaalde aankopen te stimuleren.

Wil je verder sparren over dit onderwerp? Plan dan een gratis kennismaking in.