Ik ben de baas

Onverstoord doorgaan


Niet achteromkijken en doelgericht te werk gaan. Kwaliteiten waar veel topondernemers over beschikken.

Onverstoorbaar naar je doel toe werken, zonder dat je, je laat beïnvloeden door allerlei zaken van buitenaf. Eigenlijk gaat het over niks anders dan focus.

Focus en succes gaan heel goed samen. Het nadeel van focus is dat het voor veel mensen lastig is om je focus op veel verschillende dingen tegelijk te richten. Eigenlijk heet het dan ook geen focus meer, maar verlies in aandacht.

In alle trajecten waarin ik ondernemers begeleid is focus het grootste terugkerende thema. Tegelijkertijd is focus ook hetgeen wat ze het meest in de weg zit. Omdat focus iets moois is, maar eveneens zie ik veel ondernemers die een verkeerde focus hebben.

Wat zie ik vaak voorbijkomen:

1. Ondernemers die vasthouden aan oude overtuigingen, waardoor ze zich op de verkeerde dingen blijven focussen
2. Ondernemers die zich focussen op het gedoe in hun bedrijf, waardoor ze sneller leeglopen en geleefd worden door de waan van de dag
3. Ondernemers die zich teveel focussen op hun klanten en daardoor minder schaalbaar worden. Ze stoppen te weinig tijd in hun product en teveel tijd in hun klanten

In een ijsbad is er geen ontkomen aan. Focusverlies wordt daar meteen hard afgestraft, dan kan het zelfs een onaangename ervaring zijn. Dat is precies waarom lichaamswerk zo belangrijk is. Het geeft je veel sneller een signaal of je op het juiste pad bent. Foutjes worden harder afgestraft en je bent in staat om effectiever te leren.

Veel ondernemers zitten vast in hun kop, in hun eigen denkpatronen waardoor grenzen makkelijker vervagen. Voor je het weet ben je dan alleen nog iets aan het doen wat geld oplevert en waardoor je ondernemersplezier langzaam naar de achtergrond verdwijnt. Met alle gevolgen van dien.

Focus is prachtig, maar focus je op de juiste dingen. En wat juist is, dat is voor iedereen anders.

Aanmelden nieuwsbrief